Jadłospis

Jadłospis

Jadłospis dla dzieci grupy  I i II

17.03.2025 -28.03.2025 r.

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

PN.

17.03.

 

 

Alergeny

 

Bułka pszenna i sezamowa z masełkiem. Pasta z twarogowa z rzodkiewką i ogórkiem zielonym.

 Biszkopty na mleku.

Herbatka malinowa.

 

Gluten, laktoza.

Barszcz ukraiński z mięskiem.

Watróbka drobiowa  w sosie własnym. Kasza jęczmienna na sypko. Różyczki kalafiora gotowanego.

Kompot porzeczkowo - śliwkowy.

 

Gluten, laktoza, seler.

Brzoskwinia w sosie mlecznym.

Gruszka, lubiś.

 

 

 

Laktoza, gluten.

 

WT.

18.03.

 

 

 

Alergeny

Pieczywo pszenna i grahamka  z masełkiem, kiełbaską krakowską, pomidorkiem i rzodkoiewką na liściu sałaty.

Kasza jaglana na mleku.

Herbatka z miodem i cytrynką.

 

Gluten, laktoza.

 

Krem marchewkowy z ziemniaczkami.

Łazanki z kapustą i mięskiem.

Kompot wiśniowo - śliwkowy.

 

 

 

Gluten, laktoza, seler.

Chałka drożdżowa z masełkiem. Bawarka.

Soczek multiwitamina.

Wafelek ryżowy.

 

 

Laktoza, gluten.

 

ŚR.

19.03.

 

 

Alergeny

Pieczywo mieszane z pastą z masła, makreli wędzonej, twarożku i szczypiorku.
Płatki ryżowe na mleku.

Woda źródlana z miętką.

 

Gluten, laktoza, rybka.

 

Żurek na kiełbasce z ziemniaczami. Racuszki jogurtowe z jabłkiem i bananem. Fasolka gotowana. Kompot rabarbarowo - truskawkowy.

 

 

Gluten, seler, laktoza, jajko.

Kanapka: chlebek z masełkiem, szyneczką i ogórkiem kiszonym.

Kakao. Owoc.

 

Laktoza, gluten.

 

CZW.

20.03.

 

Alergeny

Bułka pszenna i grahamka z pastą z masła, sera żółtego, ogórka małosolnego i koperku. Kasza kukurydziana na mleku.

Sok przecierowy.

Gluten, laktoza.

 

Rosołek z makaronem. Potrawka z indyka i kurczaka. Ziemniaki puree. Brukselka gotowany.

Kompot agrestowo - truskawkowy.

 

Gluten, seler, laktoza.

Serek waniliowy z biszkopcikiem.

Owoc.

 

Laktoza, gluten.

 

PT.

21.03

 

Alergeny

Bułka pszenna i sezamowa z masełkiem, rzodkiewką i czerwoną papryką. 

Sokoliki na gorąco.

Woda źródlana z cytrynką i miętką.

Gluten, laktoza.

 

Zupa pomidorowa z makaronem.

Jajko gotowane w sosie koperkowym. Ziemniaki puree. Szpinak zasmażany. Kompot wieloowocowy.

 

Seler, laktoza, gluten, jajka.

Kisiel żurawinowy.

Jogurt naturalny. Herbatnik.

 

 

Laktoza, gluten,

 

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

 

24.03.

PN

 

 

Alergeny

 Bułka pszenna i sezamowa z masełkiem, serkiem topionym śmietankowym, rzodkiewką i czerwoną papryką.

Herbatniki na mleku.

Sok jabłkowy.

 

Gluten, laktoza.

 

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami i mięskiem. Gulasz z szynki wieprzowej. Ryż na sypko.

Kompot śliwkowo - porzeczkowy.

Paski marchewki gotowanej.

Gluten, laktoza, seler.

 

Budyń waniliowy.

Mus owocowy.

Wafelek zbożowy.

 

 

Laktoza, gluten.

 

25.03.

WT

 

 

Alergeny

 

 Bułka pszenna i grahamka z pastą z masła, wędlinki,

rzodkwi białej i zieleniny.

Płatki kukurydziane na mleku.

Herbatka poziomkowa.

 

Gluten, laktoza.

Krem groszkowy z ziemniakami

i mięskiem. Makaron na sypko.

Leczo z kiełbaską, papryką, cukinią i pomidorkami suszonymi.

Kompot z czarnej porzeczki.

Seler, gluten, laktoza.

 Kasza manna na mleku z soczkiem malinowym.

Danonek.

Owoce.

 

Glukoza, laktoza.

 

26.03.

ŚR

 

 

Alergeny

 

 Pieczywo mieszane z masełkiem i pomidorkiem.

Ćwiartka jajeczka gotowanego. Cząstka gruszki.

Płatki jęczmienne na mleku.

Herbatka z limonką i miodem.

     

Gluten, laktoza, jajka.

Zupa z soczewicy zielonej z makaronem. Klopsiki wołowo-wieprzowe w sosie. Ziemniaki puree. Buraczki zasmażane.

Kompot agrestowo-truskawkowy.

Gluten, laktoza, seler, jajko.

Ciasto domowe

(babeczki z płatkami gorzkiej czekolady). Bawarka.

Woda mineralna.

 

Laktoza, gluten, jajko.

 

27.03.

CZW.

 

 

Alergeny

 

 Bułka pszenna i ciabatka z masełkiem,

polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym i rzodkiewką.

Suchary na mleku.

Woda mineralna.

 

Gluten, laktoza.

Krem jarzynowy mix z mięskiem. Kopytka w sosie beszamelowym z dodatkiem serka mascarpone.

Kapusta czerwona zasmażana.

Kompot rabarbarowo - śliwkowy.

Seler, laktoza, gluten, jajko.

Koktajl truskawkowy. Soczek przecierowy marchewkowo - brzoskwiniowy.

Herbatnik

 

Laktoza, gluten.

 

28.03.

PT

 

 

 

 

Alergeny

 Bułka pszenna i sezamowa z masełkiem.

Twarożek z dżemem morelowym.

Lane kluski na mleku.

Sok owocowy.

 

 

 

Gluten, laktoza, jajka.

 

 Krupnik z kaszy pęczak z mięskiem. Filet z rybki w warzywach z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Ziemniaki puree.

Fasolka gotowana.

Kompot wieloowocowy. 

Seler, rybka, gluten.

 Kisiel ananasowy.

Jogurt naturalny.

Owoc.

 

 

 

 

Laktoza.